Vingård: Vincent Scoepfer
Vinmager: Thierry Scoepfer
Unik vinmager…
I sommeren 2017 besøgte vi Alsace i Frankrig, hvilket var en stor og berigende oplevelse. Modsat mange andre vinområder vi har besøgt, så ligger parcellerne side om side på bjergene, mens byerne og bygninger er samlet ved foden af bjerget.
Vi var så heldige, at vi mødte Thierry og hans broder Vincent i deres vinhus ”Vincent Scoepfer”, der er diskret placeret i den hyggelige by Eguisheim.
De har eksisteret siden 1656, og de er 15. generation af vinbønder, så det er en lang historie indenfor vinproduktion, familien har bag sig. Familien råder i dag over 12 hektar vinstokke, og yderligere 5 hektar bliver tilføjet indenfor det næste års tid.
Lignelsen om ”Den fortabte søn” er på sin egen måde historien om Thierry og hans broder. Thierry drog som ung ud i verden og begyndte at arbejde for et stort internationalt vinfirma. De næste 23 år rejste han verden rundt og besøgte vingårde – både de små og de store, og han oparbejdede herigennem en kæmpe indsigt i vinfremstilling og i de forskellige terroir og deres betydning.
Da hans forældre ville trække sig tilbage, valgte Thierry at vende tilbage til sin hjemstavns vingård, hvor hans broder i alle årene havde arbejdet på familiens vingård. Det bør dog nævnes, at dette er det eneste punkt, hvor lignelsen om “Den fortabte søn” ligner Thierry og hans broder.
En af de erfaringer, Thierry havde fået med sig, var, at en for stor del restsukker giver for meget ”supermarkedssmag” efter hans opfattelse. Derfor arbejder de med at holde restsukkeret på et minimalt niveau – eller næsten intet restsukker – i hele deres produktion, hvorfor deres vine rammer den exceptionelle smag, som er med til at gøre deres vine helt enestående. Deres efterbehandling af vinen er også kompleks, da alle de hvide vine, de producerer, går igennem eg, hvilket er ekstraordinært for Alsace.
De har både 1200 liter egetønder og helt op til 5100 liter store egetønder, der varierer meget i alder. Den ældste egevintønde på 5100 liter er mere end 150 år gammel, så den kan kun afgive en lille del af fadsmagen – men om end en betydningsfuld smag. Alle druerne bliver håndhøstet, da familien ved, at selekteringen af druerne giver den bedste smag. Brugen af maskiner er helt udelukket i høstningen af deres marker.