Vingård: Mas des Capitelles
Vinmagere: Jean, Cédric og Brice Laugé
Fremragende vinmagere…
I den lille by Faugéres på en lille sydvendt bjergside i Languedoc tæt på middelhavet, finder vi Mas des Capitelles.
Med 24 hektar vinstokke, der står i 250 meters højde og smiler ud mod Middelhavet og nyder den stærke sol og Mistralvinden, er dette det nye (gamle) område, der blomstrer enormt disse år. Med tilgangen af højtuddannede ønologer og vinfolk bl.a. fra Bordeaux og fra pengestærke folk fra hele verden, er Lanquedoc gået fra at være et område, der satsede på kvantitet til et område, der emner af stor kvalitet, hvilket gør det til et af de mest interessante områder i Frankrig i disse år.
Vingården er opkaldt efter de små kapeller, som de gamle hyrder overnattede i, når de drog op af bjerget og skulle bruge husly. Kapellerne er en byggemæssig udfordring pga. deres kompleksitet. Der er 2 små kapeller på deres vinmarker.
Da vi første gang besøgte dem i 2016 og mødte Jean Laugé, forsøgte vi i mere end halvanden time at kommunikere uden rigtig at forstå hinanden. Jean er det mest venlige menneske, men fransk er hans speciale og hans kommunikationsmiddel, hvilket gav en hel del udfordringer i vores kommunikation med ham omkring hans vin – for den ville vi have!
Senere på eftermiddagen fik vi kontakt til sønnen, som er medindehaver af det lille familiefirma, og dette betød, at vi kunne fortsætte snakken på engelsk.
Grunden til, at der gik et par timer, før sønnen var til stede, er, at de ofte starter dagens arbejde kl. 4.00 om morgenen i vinmarkerne, hvor de arbejder til kl. ca. 10.00, hvorefter de fortrækker til skyggen, da solen er for stærk i løbet af dagen, og derfor umuliggør arbejdet i markerne. Sidst på dagen, når solen trækker sig tilbage, påbegynder igen arbejdet i markerne.
De er meget bevidste omkring, hvordan de vil dyrke jorden og beskytte den i fremtiden, ligesom de mener, at det er afgørende at håndtere den optimalt – derfor er de organiske og biodynamiske i deres arbejde og har været det siden 2011. Processen imod organisk og biodynamisk vinbrug startede i 2007.
De er 10. Generation af landmænd, hvoraf de sidste 3. generationer udelukkende har arbejdet med og dyrket vin. De arbejder traditionelt på deres vingård, der er præget af en tør og sydvendt bjergside, hvor stokkene er mellem 60 og 100 år gamle, og alle druer bliver håndhøstet.
Jean og hans 2 sønner, Cédric og Brice Laugé, monitorerer hele processen fra høst, til vinen er på flaske med stor passion og energi – og kvalitet er højest opnåelige margin.